Zout uitbloei

Tijdens de bouw van de kathedraal zijn natuurstenen goten geplaatst, welke niet een goede afvoer van het hemelwater verzorgden.
Een treurig technisch gevolg van deze niet goed werkende natuurstenen goten is dat water uit de goot in de massieve bouwmuren lekte. Op gezette tijden is dat verholpen door de verbindingen van de natuurstenen goten weer aan te gieten, echter het probleem blijft bestaan. Dit euvel zal tijdens de restauratie verholpen worden door onder andere koperen goten in de oorspronkelijke natuurstenen goten te plaatsen en aan te sluiten op regenwaterpijpen.
Op het moment dat de lekkage wordt opgemerkt is het leed van vocht in de muren al geschied. Na reparatie van de natuursteen goot duurt het jaren voordat het lekwater uit de bouwmuur is uitgedampt. Dit gaat gepaard met soms weelderige zout-uit-bloei. Zout uitbloei zijn in feite zouten welke als een witte dons op de muur kleven.
Op de tweede en derde foto is goed te zien, dat grote delen van de kathedraal aan lekkage onderhevig zijn. De laatste twee foto’s laten zien dat de zout kristallen zo sterk zijn dat het glazuur van de terracotta sierstenen weggedrukt wordt.
Bij de restauratie zullen alle aangetaste geglazuurde terracotta sierstenen vervangen worden.