Nieuws


Kathedrale sacristie in stilte in gebruik genomen.

De kerstvieringen, met soms wel 1100 bezoekers, zijn, ondanks de restauratie, sfeervol verlopen. De geleende verwarming van het Rijksmuseum draaide op volle toeren en dat kwam het comfort ten goede. Door het altaar wat naar voren te zetten en het huren van extra stoelen, had iedereen een goede zitplaats. Het koor kon, vooruitlopend op de officiële oplevering, gebruik maken van de Kathedrale sacristie.

Opvallend zijn de gerestaureerde glas-in-lood ramen in art nouveau stijl in het spannend aandoende interieur van de Kathedrale sacristie. Jarenlang was het glas afgetimmerd als inbraakpreventie voor de schatkamer, maar het is nu weer in volle glorie te bewonderen. Enkele maanden is er gewerkt aan het vernieuwen van beschadigde stenen, veroorzaakt door zoutuitbloei en verroeste brugstaven. Ook is de sacristie opgefrist door het schoonmaken van de stenen. Alleen het parket verdient nog een opknapbeurt, welke deze maand gepland is.

In de ruimte bekruipt je het gevoel dat dit de plaats moet zijn geweest waar architect Jos Cuypers de neogotiek moet hebben verlaten om zich te ontwikkelen in de art nouveau stijl. Daardoor is de Nieuwe Bavo zo'n spannend gebouw geworden.

De parochie zal de ruimte multifunctioneel inzetten; kleine concerten, receptieruimte, sacristie bij grote vieringen en wie weet een heus sponsordiner.