Natuursteen goten

De goten ten behoeve van de afvoer van het hemelwater van de leien daken zijn gemaakt van natuursteen en wel van Belgisch hardsteen. De lange goten zijn samengesteld uit lengten van ca. 2 meter. Ondanks de eeuwenlange ervaring met natuursteen goten zijn de onderlinge verbindingen tussen de gootelementen de zwakke schakel. Ook de hardstenen spuwer geplaatst onder de aansluiting van de gootelementen voor de afvoer van lekwater kan niet voorkomen dat hemelwater in de buiten muren terechtkomt.

U ziet in de eerste twee plaatjes de slechte verbindingen tussen de natuursteen goten. Het derde plaatje is een foto genomen in de natuursteengroeve waar een keuze gemaakt moet worden uit de blokken natuursteen. Het volgend plaatje toont de natuursteenhouwer die de inmiddels vorm gekregen natuursteen goot aan het bewerken is. Let op dat de feitelijke vorm van de goot nog niet compleet is. De feitelijke goot moet er met diamantzagen nog uitgezaagd worden.
Het laatste plaatje toont de loodgieters, die een koperen goot in de herstelde natuursteen goot elementen aan het inkloppen zijn.
Voor de goede orde, het betreft hier de foto van de goten van de 4 jaar geleden uitgevoerde restauratie van de straalkapellen (fase I van de totale restauratie) Het koper in de goten garandeert dat de afvoer van de afvoer van het hemelwater de eerste 100 jaar probleemloos zal verlopen.